УПЦ МП: почти 90 православни църкви са разрушени заради войната в Донбас

Почти 90 православни храма на Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия (УПЦ МП) са напълно разрушени или пострадали в резултат на военни действия в югоизточната част на Украйна. Това се казва в обръщението на Светия Синод на УПЦ към президента Петро Порошенко „във връзка с кризисната ситуация в украинското общество“, съобщи ТАСС.

Във вторник на заседание на Синода в Киево-Печорската лавра в Киев, се обобщи 2014 година. „Както съобщиха в докладите си действащи архиереи на Донецка, Луганска, Горловска, Северодонецка и Ровенска епархии, в руезултат на военни действия са напълно унищожени 9 православни храма на УПЦ МП, а още 77 църкви са пострадали от обстрелите“, се казва в обръщението.

УПЦ насочва вниманието на украинския президент към инцидент, станал на 18 декември, когато в с. Пески Ясиноватовски район (Донецка област) неизвестни, облечени във военна униформа и представящи се за военнослужещи на Въоръжените сили на Украйна, са ограбили резиденцията на главата на Донецката епархия. Свещеният Синод се обърна към Порошенко с молба „да бъде осигурено дължимото и безпристрастно разследване на посочените факти“.

Общо по данни на УПЦ МП, на територията на Донецка и Луганска области има над 1100 действащи храма и 17 манастира, в които около 1100 свещеннослужителя и 350 монаха провеждат служби.

Освен това, в заявлението на Синода се казва за нападения и опити за превземане на храмове и манастири на УПЦ МП от страна на представители на разколническия Киевски патриархат на територията на Киевска, Лвовска, Тернополска, Волинска и Ровенска области.

„В настоящия момент са превзети и окупирани 14 енории на нашата Църква, а в още 6 енории се запазва крайно напрегната ситуация. За съжаление, нарушенията на действащото законодателство на Украйна по отношение на епархиите на УПЦ МП, като правило, се случват с мълчаливото съгласие на местните органи на реда, а понякога дори и по тяхна инициатива“, се отбелязва в обръщението.

По данни към 2 декември, шестима православни свещеници са загинали в резултат от военните действия в Югоизточна Украйна. Това се казва в разпространения във вторник доклад-мониторинг на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), съдържащ факти за преследванията в Украинската православна църква Московски патриархат (УПЦ МП) в Украйна.

По-рано Руската православна църква съобщи за смъртта на трима свещеници от началото на въоръжения конфликт в Югоизточна Украйна – протойерей Владимир Креслянски, йерей Георгий Никишов (Луганска област) и свещеникът Павел Жучанко (Донецка област).

Редица свещеници от УПЦ МП са станали жертви на нападения или получават заплахи от страна на националистите, обвиняващи ги за помощта и лоялното отношение към опълченците. Няколко свещеници са пострадали в резултат от обстрела на украинските военни. В изследването на РИСИ са посочени и такива случаи, когато под натиска на местните органи на реда представители на духовенството са били принуждавани да напуснат територията на Украйна.

„В Запорожката епархия се осъществява системен натиск на още шестима свещеници. Службата за сигурност ги принуждава да напуснат страната или ги заплашва със затвор”, се казва още в доклада.