Уол Стрийт Джърнъл: МВФ ще промени правилата заради Украйна

Международният валутен фонд ще даде обещаните 17,5 милиарда долара заем на Украйна, ако Киев изпадне в дефолт, заради трите милиарда долара дълг към Русия, съобщава Уол Стрийт Джърнъл.

Днешните политики на Фонда забраняват даването на заем на страни, които са в дефолт заради дълг към друга държава. През 2013 година руският президент Владимир Путин и тогавашният украински президент Виктор Янукович постигнаха съгласие Москва да закупи държавни облигации на стойност 15 милиарда долара от Украйна. След първите три милиарда долара, Русия се отказа от закупуването на останалите 12 милиарда, поради събитията на Майдана и свалянето на правителството на Янукович.

Промяната в определени политики на МВФ ще помогне „да се избегне случай, при който Русия държи програма за финансиране като заложник“, заявява Дъглас Редикер, сътрудник в Института Питърсън и бивш американски представител в борда на МВФ пред Уол Стрийт Джърнъл.

МВФ от известно време иска да промени правилата за отпускане на заем. Андрес Аслунд, част от Атлантическия съвет, заяви, че организацията първоначално е искала да бъде сигурна, че Китай няма да злоупотребява, тъй като Пекин е отпускал заеми в Африка и други държави.

Украинският дълг става просто катализатор.

Киев настоява Москва да ореже исканията си. От Кремъл отказват да направят такова нещо. Миналата седмица украинският премиер Арсений Яценюк описа заема като руски подкуп за спирането на Споразумението за асоцииране с ЕС.

Руската позиция е, че украинският дълг трябва да бъде класифициран като официален междуправителствен.

 

Превод: Е. Рушев /RT/ – Поглед Инфо.