Уникална колекция от предмети, открити в Северен Кавказ

В Държавния музей на Изтока в Москва са представени експонати, които са открити по време на археологични експедиции в Северен Кавказ.

Малко е известно днес за племената меоти – отглеждали са пшеница и ръж, молили са се на Бога на Слънцето, на бурите и светлината, могли са да общуват на разстояние с помощта на огледала и огън. Те са един от народите, населявали някога Северо-Западен Кавказ. Културата на меотите се е развила в началото на желязната епоха. В нейната основа е сложна система от религиозни култове. Златна глава на елен, сребърен глиган, пронизан с гвоздей, пчели и патици – това са атрибути на ритуалите, на които са се принасяли жертви коне.

С финикийски мъниста в Египет са украсявали погребенията на фараоните, а меотите са ги използвали за украшение на конските хамути. Това е култура, в която са се обединили местните, кубанските и северокавказките черти, на която е оказало влияние изкуството на скитите с тяхното изобразяване на зверове и с голямо влияние на Иран и античния свят.

Меч, нож, конски хамут, камшик – това са предмети , които археолозите са намерили в скривалището на гробница на алански военачалник.

Изложбата разказва за живота на мастните народи от началото на V-ти век преди новата ера.

В гробницата на жрица, освен украшения и дрехи, обшити със злато , са открити жертвени животни – кон и малко кученце…

K1 K2 K3 K4 K6 K7 K8 K9 K10 K11 K12 K13 K14 K15 K16 K17 K18 K19 K20 K21 K22 K23 K24 K25

tvkultura.ru