Уникална изложба представя Руско-турската война (СНИМКИ)

Уникална изложба, посветена на 140-та годишнина от Руско-турската освободителна война, ще бъде открита днес във Варна. Картини, гравюри, редки фотографии и документи ще покажат живота както на висшите офицери, така и на обикновените войници по време на войната.

Проектът „Знаци на свободата и героизма“ е международен и обединява автори от България, Русия и Румъния. Замисълът на организаторите е да обхване двете години от протичане на военните действия до освобождението на България.

Дарик Варна

По време на Руско-турската война (1877-1878) Руската армия е била придружавана навсякъде от фотографи и кореспонденти. Смята се, че освен руснаци, сред е тях е имало швед и японец. Част от тези уникални фотографии са издирени и ще бъдат показани, разкри историкът Борислав Дряновски, отговорен за подбора на фотосите и документите в изложбата.

20-годишният принц Александър Батенберг с двама висши руски офицери. Бъдещият български княз участва във войната като част от Руската армия,  

Дарик Варна

Един от уникалните фотоси показва войските, строени пред сградата, в която се подписва Санстефанският мирен договор. Друга снимка трогва с момент, в който руски войник взема изоставено дете.

Ще бъдат показани и  румънските и финландските войски. От архивите ще бъдат извадени и фотоси, показващи  живота на обикновените войници и бита на българите.

Дарик Варна

В проекта участват автори от България и Русия със специално създадени картини. Сред тях са двама варненски художници. Марина и Николай Русеви работят по малко известни фотографии и публикации във френска преса от края на XIX век. Ще бъдат показани портрети на руски генерали и на император Александър II,  батални сцени и портрети на войни.

Една от картините с размери 120/80 см представлява портрет на руския император Александър II,  

Дарик Варна

В изложбата са включени и непоказвани пред широката общественост документи, като факсимилета на Санстефанския и Берлинския договори, разкри Дряновски. Замисълът на организаторите е проектът „Знаци на свободата и героизма“ да обхване двете години от протичане на военните действия до освобождението на България.

Изложбата ще е отворена и ще се обогатява  с нови творби. Желанието на организаторите е да бъде показана в Русия, Румъния и Финландия. Интересът към нея е голям и вече има запитване и от други държави, разкри издателят Атанас Якимов, който е един от инициаторите.

Дарик Варна

След Варна, експозицията ще обиколи още 9 града на страната, сред които Бургас (от 6 април), Шумен (от 4 май), Стара Загора (от 1 юни), Велико Търново (от 6 юли), Видин (от 3 август), Русе (от 2 ноември), Плевен (от 5 септември), София (от 5 октомври) и Силистра (през декември). Идеята е да се върне в морската столица на 27 юли догодина, когато ще бъдат чествани 140 години от освобождението на Варна.