Унгария ще помогне на Русия да се прояви пред ЕС

Русия и Унгария са съгласували условията на кредита за разширяване на атомна електроцентрала в град Пакс. С този проект се зае Росатом в средата на януари, когато министър-председателят на Унгария Виктор Орбан посети Москва. Двата нови енергийни блока ще бъдат построени с руски кредит от около 10 милиарда евро.

 

Въпреки че, за участие в разширяването на атомната електроцентрала „Пакш” претендираха също компании от Франция и Япония, те не можаха да направят сериозна конкуренция на руското предложение. Първо, самата атомна централа е построена от съветски специалисти. На второ място, Москва предложи много изгодни условия за финансиране на проекта. Както съобщи министърът на икономиката на Унгария Михали Варга, руският кредит ще бъде даден с лихви по-ниски от пазарните. По думите на старши анализатор на инвестиционната компания „Велес Капитал” Айрат Халиков, това е обичайна практика при реализацията на големи проекти. При това, парите ще бъдат върнати на Русия не само с плащането на лихви, а също и с печалба на „Росатом”:

 

– Росатом ще доставя гориво за унгарските ядрени реактори. Освен това, благодарение на този проект Русия ще се прояви положително пред Европейския съюз и ще подкрепи своята ядрена промишленост, която е доста конкурентна на международния пазар.

 

Руският президент Владимир Путин нарече уникално споразумението за сътрудничество с Унгария в областта на мирната ядрена енергия. Включително и защото проектът за дострояване на АЕЦ предполага изпълнението на 40% от работата на унгарска територия. Това ще позволи на страната да отдели 3 милиарда долара за създаването на нови работни места и 1 милиард – в бюджета като данъци. Путин също даде висока оценка на динамиката на сътрудничеството между двете страни като цяло:

 

– Аз съм много доволен, че контактите ни са много делови и редовни. И развиват във всички направления. Имам предвид в икономиката, междупарламентарните връзки и политическите контакти.

 

От 2023 г. АЕЦ „Пакш” ще осигурява почти цялата потребност на Унгария от електроенергия..