Умален модел на паметника на ген. Скобелев дари авторът му Владимир Суровцев

Ценно дарение прие Плевен по повод 140 години от Третия щурм за освобождение на града и 10 години от откриване на паметника на героя на Плевенската епопея ген. М. Д. Скобелев. Авторът на паметника – скулпторът Владимир Суровцев, народен художник на Русия, дари на Регионалния военноисторически музей умален макет на монумента. „Много ни е приятно, че Плевен се съгласи да приеме този наш подарък, още повече, че историята е доказала, че бронзът предава паметта не само през десетилетия, а и хилядолетия. Ние всички заедно се обръщаме към миналото, намираме се в настоящето, но мислим за бъдещето. Радостни сме, че българите са съхранили паметта за историята, независимо от всички трудности, които преживяха страните ни в последно време. Паметникът на ген. Скобелев, който открихме преди 10 години в Плевен, беше първият подобен, посветен на генерала, който поставихме след дълги години на забвение на делото му. Затова мисля, че събитието днес ще е катализатор за отношенията между страните ни, за възраждане на интереса към Руско-турската война”, каза на среща с журналисти г-н Суровцев. Той беше придружаван от ген. Михаил Лавриненко, вицепрезидент на Асоциация „Мир и миротворец” и Александър Туманов, журналист и общественик, всички занимаващи се със съхраняване на реалната историческа памет.

На пресконференцията в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, в присъствието на народния представител Стефан Бурджев, Румен Петков – член на Инициативния комитет за честването на 140 години Плевенска епопея, кмета Георг Спартански, председателя на Общинския съвет, г-н Суровцев благодари на домакините. „Благодарение на нашия приятел – кмета Георг Спартански, и екипа му, ние успяхме да реализираме проекта въпреки всички трудности. Нищо хубаво не може да се случи просто така, изведнъж, за това трябват воля, енергия, желание и се радваме, че успяхме да приключим този проект. Идеята умаленият макет на паметника също да бъде дарен на Плевен е отпреди 10 години, но обстоятелствата се променяха, хората също и сега моментът за това дарение настъпи”, каза още г-н Суровцев.

Кметът Георг Спартански благодари от своя страна на всички, с чиято активна помощ дарението стана факт. „Това е великолепна пластика, цена на това произведение не може да бъде дадена, тъй като подаръците нямат цена, важен е поводът и че е направен от сърце. Жестът е неочакван за нас и аз самият знам за него отскоро. Радвам се, че въпреки трудностите, в крайна сметка можем да се поздравим с дарението и че то ще украсява нашата Панорама. То ще бъде още един важен акцент по случай 40-годишнината от построяването й, 10 години от откриването на паметника на ген. Скобелев и 140 години от Освобождението на Плевен”, допълни г-н Спартански. Той припомни и заслугите на г-н Владимир Гуричев, почетен гражданин на Плевен, за това паметникът да бъде поставен именно в града ни. Изпълнението на този проект започва преди повече от 10 години именно по инициатива на г-н Гуричев, който движи технически цялата организация по построяване на монумента. Сред папката с книжа, която беше показана пред журналисти, има и специално разрешение за изпълнение на проекта, подписано от президента на Русия Владимир Путин. Документацията също беше дарена на фонда на Регионалния военноисторически музей – Плевен, чрез директора му Емилия Зорнишка.

След срещата Владимир Суровцев и представителите на местната власт поднесоха цветя пред паметника на ген. М. Д. Скобелев на едноименния булевард в Плевен.