Укрепването на рублата води до повече ранни резервации на руските туристи в чужбина, включително в България

Увеличеното търсене на пътувания в чужбина на етапа на ранните резервации дава надежда на туристическия бизнес в Русия, пише вестник „Коммерсантъ“, предаде ИА Фокус.

Туристическите фирми разчитат търсенето на някои страни в края на тази година да стигне показателите от предкризисната 2014 г., а общият брой на пътуващите в чужбина руски туристи да нарасне с 20-30%. По-голямата популярност на чуждестранните дестинации вече започва да влияе на вътрешния пазар, на който търсенето е намаляло с пет процента.
На етапа на ранните резервации (от януари до април) търсенето на някои дестинации за летния период се е увеличило няколко пъти, споделят за вестника представители на туристическия бранш. По думите на изпълнителния директор на Асоциацията на туроператорите на Русия Мая Ломидзе, търсенето дестинации като Турция, Кипър, България, Гърция и Испания се е увеличило от между един и половина и четири пъти в сравнение с 2016 г. При това, в случая с Турция, на която се пада най-голям дял от организираните почивки за летния сезон, търсенето е надвишило нивото от предкризисната 2014 г. Мая Ломидзе смята, че ако тази тенденция се запази, към края на 2017 г. продажбите и за другите популярни дестинации ще могат да се върнат до нивото от 2014 г.
Самите туроператори също отбелязват ръст в продажбите. От TUI Russia споделят, че най-много резервации засега са направени за Турция и Кипър, като някои от тях са за септември и октомври. Увеличават се и организираните пътувания до Испания, България, Черна гора и Гърция, добавят от фирмата. Директорът по продажбите на „Интурист“ Сергей Толчин също отчита повишено търсене за тези направления.