Украйна ще съди президента Порошенко за държавна измяна

Украйна ще съди президента Порошенко за държавна измяна

Публикувано от:

Районен съд на Киев постанови Службата за безопасност на Украйна (СБУ) да заведе дело срещу президента Петро Порошенко, предаде БГНЕС

Това съобщи във Фейсбук бившият зам-ръководител на Генералната прокуратура Ренат Кузмин.

Делото ще бъде заведено с обвинение за държавна измяна. Бившият прокурор твърди, че през периода 2013-2017 години Порошенко чрез принадлежащата му Липецка фабрика Roshen е финансирал руската армия, с която той по собствените му думи воюва в Донбас като върховен главнокомандващ въоръжените сили на Украйна“. Въпросната фабрика се намира в руския град Липецк.

Според Кузмин на времето спецслужбата се бе отказала от разследване срещу Порошенко с довода, че работата на фабриката на Roshen в Русия не е забранена от украинската страна.

Roshen е една от най-големите в света компании за производството на сладкарски изделия. Годишно тя пуска 450 тона продукция. В корпорацията влизат фабрики в Украйна, Литва, Унгария и Русия.

Когато през 2014 година издигна кандидатурата си за президент, Порошенко обеща при избирането му да продаде този свой основен актив. Това обаче до момента не се е случило. С продажбата се занимава инвестиционната компания „Ротшийлд“, която в условията на конфликта в Донбас не може да намери купувач. През април производството на Липецката фабрика бе спряно заради “политико-икономически причини”, в предприятието започна съкращение на персонала.