Украйна ще претърпи значителен спад в реколтата заради силовата операция

Украйна ще понесе значителни загуби в реколтата заради спецоперацията, която се провежда в югоизточната част на страната, заяви в четвъртък украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от РИА Новости.

От месец април кевските власти провеждат силова операция в Източна Украйна , насочена срещу недоволните от февруарския преврат жители на региона. В Москва тази операция, която доведе до многобройни жертви сред мирното население, бе определена като наказателна. Руските власти нееднократно призоваха Киев за незабавно прекратяване на огъня.

По-рано земеделци съобщиха за проблеми при събирането на реколтата във връзка с конфликта на изток. Министърът на земеделието на Украйна Игор Швайк заяви, че ведомството е резработило редица мерки за помощ на земеделците в Донецка и Луганска области, които са пострадали от силовата операция.

„Ние губим значителен обем от реколтата“, заяви Яценюк по време на Общоукраинския аграрен форум, като изрази надежда, че брутната реколта ще бъде повече в сравнение със средностатистическата за последние пет години.

Американското министерство на Земеделието в средата на май намали прогнозата си за зърнената реколта в Украйна през 2014-2015 г. Според новата оценка на ведомството, реколтата ще се понижи с 12,7 % в сравнение с миналите години – до 54,3 млн.тона. През изминалата година общата реколта от зърно в Украйна е 63 млн.тона.

По-рано Яценюк заяви, че Украйна може да „поеме водещата роля на пазара на храните“ през следващите 10 години.

Днес Украйна е в тежка икономическа криза, която се отразява на икономиката и обществения сектор. Украинското правителство прогнозира спад на БВП с 5 % през тази година. Националната банка на Украйна прогнозира инфлация през 2014 г. на 17%. МВФ на 30 април одобри отпускането на Украйна на повече от $ 17.0 милиарда в рамките двугодишна стабилизационна програма stand by.