Украйна ще подаде запитване в СТО за законността на въведените от Русия транзитни ограничения

Украйна планира в скоро време да подаде отправи запитване към Световната търговска организация (СТО) във връзка с въвеждането на допълнителни транзитни ограничения от страна на Русия за украинските товари, предава ТАСС.

За това на брифинг съобщи заместник-министърът на икономическото развитие и търговията Наталия Миколская.

„Подготвяме проект за запитване за инициирането на спор в рамките на СТО за ограниченията върху транзита във връзка с обстоятелствата, които се появиха. Този въпрос ще бъде повдигнат не само в СТО, но и в други международни организации“, заяви Миколская.

По думите на заместник-министъра, правителството на Украйна вече е подготвило пакет от документи за въвеждане на огледални мерки за въвеждане на допълнителни транзитни ограничения. Тя не уточни кога точно кабинетът ще разгледа този въпрос. Миколская отбеляза, че Украйна може да загуби около 90 % от износа на украински товари в Казахстан и Киргизстан, заради въведени от Русия мерки.

Във връзка с преустановяването на действието на Договора за зона за свободна търговия по отношение на Украйна от 1 януари 2016 г. президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за мерки за обезпечаване на икономическата сигурност и националните интереси на Русия при транзитните превози от Украйна в Казахстан, през територията на Русия.

Сред действащите до 1 юли ограничения влизаше преминаване на товарите през територията на Беларус, а също така въвеждането на средства за идентификация, в това число на основа на технологията за глобална спътникова навигация ГЛОНАСС.

Преди изтичането на този срок Владимир Путин внесе изменения в указа и продължи неговото действие до 31 декември 2017 г. документът въвежда временна забрана на автомобилни и железопътни превози на товари през руска територия, по отношение на които в Русия се заплащат вносни мита, установени от Общата митническа тарифа на Евразийския съюз, а също и товари, включени в одобрения от правителството списък с селскостопански продукти и суровини.

В случай, че властите на Киргизстан и Казахстан се обърнат към правителството на Русия, то може да разреши автомобилния и железопътен транзит на товари, при съблюдаване на реда на превозите.