Украйна трябва да остане неутрална, предупреждава Лавров

За да не се допусне разделяне на Украйна е принципно важно, тя да запази неутралитета си и да остане извън блоковете.

Това заявява министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в своя статия „Приоритетите на Русия в Европа и света“, публикувана в януарския брой на сръбското издание „Хоризонти“. Текстът е публикуван и на сайта на Външно министерство.

„Ние нееднократно и от различни трибуни предупреждавахме, че опитите Украйна да бъде фиксирана в от едната страна на външнополитическия вектор – на изток или на запад – ще предизвикат действително сериозни последствия за още крехката украинска държавност. Ние не бяхме послушани и като резултат от поддържания от Запада държавен преврат и въоръженото овладяване на властта се яви това, че Украйна се оказа на границата на разкола.“

В статията си Сергей Лавров обаче уверява, че независимо от сложността на ситуацията, руската страна остава убедена, че постигането на мира и съгласието в Украйна остава напълно изпълнима задача и като важен успех по този път се посочва подписаната на 17 април 2014 година женевска декларация. „Очевидно е че правата и интересите на всички региони и граждани без изключение трябва да бъдат гарантирани в пълен обем“, се казва още в статията.

„Руската страната последователно се застъпва за продължаване на работата в рамките на процеса от Минск, главна съставна част от който трябва да бъдат преките контакти на Киев с Донецк и Луганск с отчитане на проведените в Донбас избори“, казва Лавров.

Сергей Лавров уверява, че е Руската федерация ще продължава да подкрепя мирния процес. „Необходимо е обаче да се осъзнае, че опитите да се надвие на Русия по пътя на едностранни санкции, въвеждането на които е напълно нелегитимно, и осъдителни резолюции на генералната асамблея на ООН, няма да принудят да се откажем от това, което ние считаме за правилно и справедливо“

Опитите на Брюксел на прехвърли отговорността на Русияза разразилата се трагедия в Украйна, логиката на рестрикции и заплаха станаха фактор, който засяга стабилността в Европа, счита Лавров.

Усилването на военното присъствие на НАТО в близост но руските граници нагледно свидетелства за неспособността на Алианса да преодолее стереотипите на Студената война, заявява още министърът на външните работи.

„Мигновеният преход на НАТО към конфронтационна реторика, към подриване на сътрудничеството с Русия, усилването на военното присъствие в близост… За съжаление, НАТО в настоящия си вид остава рудимент от една отминала епоха.“, казва още Лавров