Украйна се превръща в бананова република

Американско знаме се развява над сградата на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в Киев – красноречив знак за отказа на Киев от самостоятелна политика. Последното решение на украинските власти бе поканата на чужденци в правителството и отказ от извънблоков статут на Украйна. Това е нищо друго, освен желание да се угоди на задокеанските господари.

Както заяви зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов, отказът на Украйна от извънблоков статут е продиктуван от интересите на страните-членки на НАТО.

„Решението на Върховната рада за отказване на страната от извънблоковия статут само влошава и без това трудната ситуация. И това вече не е просто предизборно заявление, а е решение на държавата“, каза Антонов на срещата в пресцентъра на МИА „Русия днес“.

Според него, към това „контрапродуктивно решение“ именно натовските страни са подтикнали Киев, опитвайки се „да превърнат Украйна в първа линия за конфронтация с Русия“.

По-рано украинският министър Абромавичус, представяйки проект за бюджет за 2015 година заяви, че стратегическите заводи на Украйна ще преминат под управление на американски инвестиционни фондове ( както Румъния).

„Страната трябва да се развива“, заяви тогава министърът и предложи да се съкрати списъкът на стратегическите предприятия от които 1478 не подлежат на приватизация до 551 обекта. Според Абромавичус, от 3374 украински държавни предприятия работят само 1120, при това даже първите 100 от тях не носят печалба, а носят само многомилиардни загуби.

Вместо това, за да се опита да въведе ред в това украинско домакинство, новият министър, който съвсем наскоро влезе в украинския парламент и получи украинско гражданство, предлагайки да „развива“ тази държава започна да раздава нейните заводи на американците.

Не случайно журналистите от Deutsche Wirtschafts Nachrichten са определили правителството на Яценюк като: „Кабинетът на министрите за разпродажба на Украйна“.

Напомняме, че министърът на икономическото развитие литовецът Айварас Абромавичус е партньор на инвестиционната компания East Capital, поради което няма нищо учудващо в това, че новият украински министър на икономиката смята да разпродаде Украйна на чужденци.

„Дълговата криза де факто на една несъстоятелна държава може да се разреши само чрез многочислени продажби на чуждестранни инвеститори. Това е класически модел на експроприиране, който се използва в случаите, когато корумпирано и некомпетентно правителство насочва страната си към пропастта“, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.