Украйна раздава задгранични паспорти, с които не може да се пътува

Украйна раздава задгранични паспорти, с които не може да се пътува

Публикувано от:

Визовите центрове на ЕС отказват да приемат новите биометрични паспорти на украински граждани, които Киев започна да раздава от средата на януари 2015 г., пише RT.

Причината е в това, че украинското Министерство на външните работи е пропуснало да разпрати в чуждестранни консулства образци на новите паспорти, за да може да бъде потвърдена автентичността на документа.

Украинското издание „Европейская правда“, което е осведомено по въпросите за евроинтеграцията съобщи, че днес с новите биометрични паспорти е невъзможно да се издават шенгенски визи.

„Проблемът е в това, че всяко посолство трябва да разполага с образец на биометричен паспорт. Но от МВнР на Украйна не бе разпратено достатъчно количество такива бланки, за да може всяко чуждестранно посолство да сверява и проверява достоверността на такъв паспорт“, пише украинският вестник.

В генералното консулство на Полша в Лвов поясниха, че дълго време не са приемали комплекти документи с нови биометрични паспорти.

„Паспортите са хубави, но възникна проблем с тях, защото първо е трябвало образецът на документа да бъде представен на други държави, за да го признаят за валиден, както и други консулства. Все пак ние не можем да дадем виза, само защото сме видели образеца във вестника“, поясни генералният консул на Полша в Лвов Ярослав Дрозд.