Украйна раздава задгранични паспорти, с които не може да се пътува

Визовите центрове на ЕС отказват да приемат новите биометрични паспорти на украински граждани, които Киев започна да раздава от средата на януари 2015 г., пише RT.

Причината е в това, че украинското Министерство на външните работи е пропуснало да разпрати в чуждестранни консулства образци на новите паспорти, за да може да бъде потвърдена автентичността на документа.

Украинското издание „Европейская правда“, което е осведомено по въпросите за евроинтеграцията съобщи, че днес с новите биометрични паспорти е невъзможно да се издават шенгенски визи.

„Проблемът е в това, че всяко посолство трябва да разполага с образец на биометричен паспорт. Но от МВнР на Украйна не бе разпратено достатъчно количество такива бланки, за да може всяко чуждестранно посолство да сверява и проверява достоверността на такъв паспорт“, пише украинският вестник.

В генералното консулство на Полша в Лвов поясниха, че дълго време не са приемали комплекти документи с нови биометрични паспорти.

„Паспортите са хубави, но възникна проблем с тях, защото първо е трябвало образецът на документа да бъде представен на други държави, за да го признаят за валиден, както и други консулства. Все пак ние не можем да дадем виза, само защото сме видели образеца във вестника“, поясни генералният консул на Полша в Лвов Ярослав Дрозд.