Украйна призна, че няма пари да построи стена с Русия

Украинските власти признаха, че не разполагат със средства за изграждането на стена, разделяща Украйна от Русия. Въпреки това, обаче властите в Киев не се отказват от проекта, пише РТ. Съветникът на украинския президент Юрий Бирюков поясни, че заграждението ще бъде издигнато, но в голяма степен то ще представлява примитивна конструкция.

„На практика ще построим каквото искаме, само че, първо, нямаме достатъчно средства за това. Трябват пари, които са колосални инвестиции за строителството на тези заграждения”, каза Бирюков.

По-рано украинският премиер Арсений Яценюк съобщи, че проектът „Стена” към този момент се осъществява за сметка на държавния бюджет. Реализацията на проекта ще отнеме три години.

Според Яценюк, изграждането на стената ще позволи на Украйна да ускори интеграцията на страната с НАТО. Неотдавна украинският премиер информира, че за създаването на укрепленията и системите за контрол на границата с Русия помощ на Киев оказват международните партньори, които „на безвъзмездна основа ще заделят 500 млн. гривни – $38,5 млн”.

Лидерът на партия „Баткивщина” Юлия Тимошенко определи проекта като неефективен и предположи, че той може да бъде използван с цел източване на пари от бюджета.