Украйна отново наруши границата на Русия

През изминалата нощ от източната част на Украйна постъпиха нови данни за сблъсъци, въпреки че вчера новият президент на страната Петро Порошенко обяви временно прекратяване на антитерористичната операция.

В петък около 18:40 украински войници нападнали и обстреляли с миномет руски КПП „Новошахтинск“. В този момент границата пресичали над 200 бежанци. Руските граничари започнали спешна евакуация на хората.

В резултат на обстрела тежко е пострадал един служител на митническите служби. Украински граничари на границата с Русия са поискали убежище от преследване. Сред тях е имало и пострадали.

След нападението от страна на Украйна, руски военни цяла нощ провеждали проверки на мястото на обстрела за невзривени снаряди и подсилване на сигурността на границата в Ростовска област.

„Следственият комитет на Русия е започнал процесуална проверка по факта на обстрел на руски територии от страната на Украйна“. Това съобщил официалният представител на ведомството Владимир Маркин.

„Сега в Ростовска област в района на Должанск от страната на Украйна и Новошахтинск до страната на Русия се водят бойни сблъсъци, в резултат на които територията на Руската Федерация била подложена на обстрел“, пояснил той.

Маркин подчертал, че на мястото на произшествието заминала специална група от следователи да оглед на местото на произшествието и фиксиране на доказателства за обстрела, предава ОРТ.