Украйна: обещанията на Запада не струват дори хартията, на която са напечатани

Когато се разпадна СССР, у някои от бившите републики, в частност Украйна, остана обширен ядрен арсенал, припомня The Jerusalem Post в статията си „Украински урок”.

Справедливо разтревожен от това, Западът убеждаваше независимия Киев да се разоръжи. През 1994 г. Украйна се съгласи да се откаже от ядреното си оръжие в замяна на гаранции от Америка и Британия да защитават териториалната й цялост. „С други думи, те обещаха да помогнат на Украйна в случай, че някой ги заплаши. Този „някой” не би могъл да бъде никой друг, освен Русия”, – се посочва в статията.

Вашингтон би трябвало да се отнесе по-сериозно, към обещанията, които е дал на Киев. Вътрешното силово противопоставяне в Украйна не трябва да се приветства, като поредното модно улично мероприятие от типа на събитията в арабския свят, „по неизвестни причини наречени „арабска пролет”. От самото начало стана ясно, че безредиците в Киев ще доведат до тревожни последици за Крим. Според изданието, „хроничната неспособност да се оценят геополитическите реалии подтиква американците и европейците да раздават обещания, които те не изпълняват”. От това страдат онези, които са повярвали на думите им, в този случай – украинците.

„Разбира се, те не са единствените, които са получили гаранции, които не струват дори хартията, на която са напечатани. Много верни съюзници на Америка бяха предадени по време на „арабската пролет”, – се подчертава в публикацията.

Понастоящем Израел го принуждават да се откаже от стратегически важни обекти в Юдея и Самария, оставяйки незащитени гъсто населения централен регион на страната. „Единствена защита на Израел трябва да станат гаранциите, плашещо приличащи на онези, които бяха дадени на украинците. Случващото се в Крим трябва да бъде гръмогласно предупреждение срещу поверяването на нашите съдби в ръцете на така наречените съюзници”, заключава The Jerusalem Post.