Украйна на практика не позволи на руснаците да гласуват

Украйна на практика не позволи на руснаците да гласуват

Публикувано от:

Украйна стана единствената страна, откъдето дойдоха сигнали за нарушения на правата на руските граждани да гласуват за Държавната дума, заяви пълномощничката по правата на човека в Русия Татяна Москалкова. Тя добави, че в балтийските държави и навсякъде другаде са били създадени нормални условия за гласуване на руските избиратели, предаде БГНЕС.

„Не мога да премълча грубите нарушения на правата на руските граждани в Украйна. Ние всички видяхме безпрецедентни сцени и с използването на насилие, и с възпрепятстване на достъпа до нашите консулства“, заяви Татяна Москалкова. Тя призова международната общност да даде оценка на тези груби нарушения на избирателните права на руските граждани в Украйна.

В тази връзка Москалкова разкри, че е изпратила 4 писма, след които до върховния комисар на ООН по правата на човека, до комисаря на Съвета на Европа по човешките права и до представителя на ЕС в Москва.

Заради агресивните действия на украинските шовинисти само 369 от регистрираните в Украйна 80 000 руски избиратели упражниха правото си на глас. Те гласуваха в дипломатическите представителства на Русия в Киев, Одеса, Лвов и Харков. Особено сложна бе обстановката пред посолството в Киев и генералното консулство в Одеса.

В столицата група радикално настроени млади хора се опита да блокира входа на посолството и започна да чупи оградата. Те проведоха антируски митинги, опитваха се да пречат на руските гласоподаватели да влязат в посолството, нападнаха някои от тях, а един руски гражданин беше свален на земята и ритан. Силите на реда се опитаха да се намесят, стигна се до сбивания с нападателите, един от тях бе задържан.

Още в събота вечерта (17 септември) имаше нападения над руското посолство в Киев, като то беше замеряно с камъни и димки. Тогава силите на реда не задържаха никого. В Одеса безредиците пред руското генерално консулство започнаха още от сутринта, но положението се нормализира след задържането на няколко радикали. По-късно обаче те бяха пуснати и безредиците се възобновиха.

Привечер около 30 души продължиха да пречат на гласуването и блокираха входа в консулството. Един от тях дори се нахвърли върху възрастна жена, обвинявайки я в сепаратизъм. Полицията трябваше да се намеси. След това агресивните украинци започнаха да хвърлят яйца по консулството. Полицаите се опитаха да ги спрат, стигна се до стълкновения между тях и нарушителите на реда. Полицаите изтикаха радикалите по-далеч от консулството, а част от протестиращите бяха задържани.

Преди вота украинските власти заявиха, че той не може да се проведе в руските дипломатически представителства в Украйна. Сред условията за гласуването те поискаха да се отменят изборите в Крим и Севастопол, а също кандидати от тези два региона да не бъдат включвани в избирателните списъци за Държавната дума.
Източник:  Actualno.com