Украйна може отново да брои бюлетините

Няколкостотин привърженици на украинската националистическа партия „Свобода“, които блокираха по-рано днес централата на украинската Централна избирателна комисия (ЦИК) в Киев с искане за преразглеждане на резултатите от парламентарните избори, състояли се в неделя, напуснаха площада пред сградата, предаде ТАСС.

Те бурно изразиха недоволството си, че след обработването на 99 процента от избирателните протоколи, тяхната формация не преодолява 5-процентната бариера за влизане във Върховната рада. Лидерите на партията са убедени че ЦИК е „откраднала гласовете им“, а след това ги е „предала на Опозиционния блок“. В един момент възникна дори опасност протестиращите да щурмуват сградата, но до такава крайност не се стигна.

Пристигналият на площада лидер на „Свобода“ Олег Тягнибок призова своите съпартийци „да не се разочароват, да се борят докрай и да искат повторно преброяване на гласовете“. Той заяви, че партията му вече не се чувства задължена да спазва своите споразумения с другите политически сили, с които по-рано е влизала в коалиция – УДАР и „Баткившчина“.

След това делегация от четирима депутати от „Свобода“ (избрани по мажоритарни листи) бе приета от шефа на ЦИК Михаил Охендовски. Те се договорили партията да представи своите копия от протоколите от избирателните секции за сравнение с протоколите на ЦИК.

На брифинг по-късно Охендовски заяви, че ЦИК има основания да извърши повторно преброяване на гласовете в някои окръзи. „Става въпрос не за уточнение, а именно за повторно преброяване“, подчерта той, като добави, че решение ще бъде прието до края на деня.

Охендовски призна, че протоколите, представени му от някои депутати, „напълно се разминават с данните, изпратени чрез протоколите на окръзите в ЦИК“. Засега няма да казваме в кои окръзи ще има повторно броене, но ще има няколко такива решения, поясни той.

pressadaily.bg