Украйна може да се раздели и с Днепропетровск. Коломойски загуби подкрепата на САЩ

Два батальона на Националната гвардия на Украйна са изпратени  в Днепропетровск за охрана на обществения ред по указ на Порошенко.
Самият Порошенко се страхува от отцепване на област Днепропетровск,на която Игор Коломойски е управител.
Счита се,че Игор Коломойски има своята частна армия в състав батальоните:  „Азов“, „Айдар“, „Донбас“, „Днепър-1″ и „Днепър-2″.
Губернаторът на Днепропетровска област Игор Коломойски  е окупирал сградата на „Укрнафт“, писа  депутатът от „Блока на Петро Порошенко“ Сергей Лещенко на своята страница във Facebook.

Той отбелязва, че сградата е оградена с метална решетка, а на улицата и вътре в помещенията се намират бойци от батальон без отличителни знаци.
Всичко това е реакцията на Коломойски на новоприетия закон за акционерните общества в частта със снижаване на кворума“ с който Порошенко се опитва да овладее  „Укрнафт“.
САЩ ,чрез посланика си Джефри Пайет застанаха на страната на Порошенко срещу  Коломойски,като посланникът каза,“че законите на джунглата са минало“.
Това не  подействало на  Коломойски и той написа:“ финансовите спецслужби на САЩ глупаците във всяка част на света“.
Отношенията между Порошенко и Коломойски се изостриха след като наблюдателния съвет на „Укртранснафт“ отстрани Александър Лазорко, довереник на днепропетровския губернатор.Коломойски  блокира 50 млн. долара на Порошенко в своята Приват Банк.
След това, Коломойски, съпроводен от картечници, пристигна в офиса на „Укртранснафт“, за да отстоява интересите на отстранения ръководител. Коломойски определи отстраняването на Лазорко, като корпоративно рейдърство. По-късно той напусна сградата и наруга един от журналистите. Депутатите в петък поискаха оставката на Коломойски заради оскърблението на журналиста, а президента на Украйна в събота вечерта порица Коломойски.
Игор Коломойски каза, че главите на Луганската и Донецката народна република и Игор Захарченко и Александър Плотницки, въпреки мнението на Киев са реалната власт.
Това ми прилича на открехване на вратата?
По време на митингите в началото на април 2014 хората признаха легитимността на  на Донецката народна република и Луганската народна република и  след референдуми през май обявиха, суверенитета и по-късно се образува съюз „Нова Русия“ казва Коломойски.
Те сега са сила,,която макар и да казваме,че е узурпирала властта но са сила. Тези, които са щели да гласуват против тях, тези хора там ги няма, те са напуснали, всички, които биха могли, вече са напуснали. Аз нямам доверие, че ако сега проведат избори съгласно украинското законодателство, хората там не биха  гласували за Игор Захарченко и Александър   Плотницки,направи изявление  Игор Коломойски за украинския телевизионен канал  „1 + 1 „.
За голямо съжаление те съществуват. Има  лидери,които управляват тези хора. Част от Донецки и Лугански региони  живеят по някакъв начин. Там остават 1,5 – 2 милиона украински граждани, и по някакъв начин те оцеляват в тези условия, каза  Коломойски.
Въоръжена схватка е избухнала между бойци от батальон на Коломойски и подразделения на Службата за сигурност,но с цел контрол потоците от контрабандна стока,в случая нелегален алкохол.
На блокпост край Волноваха вчера военнослужещи от ВСУ са спрели три камиона с контрабандни стоки. На помощ на нарушителите се притекли бойци от батальона „Днепър-1″, на губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски. На местопроизшествието пристигнали прокурор и сътрудник на ССУ.
По време на  скандала, един от нацгвардейците прострелял капитана от ССУ Виктор Манзик,който е починал в линейката на път за болницата. Арестувани са 11 души, от които са отнети 9 автомата, една картечница, 6 гранатохвъргачки и много ръчни гранати, съобщават украинските медии.
Порошенко откри официално битката:
Управителите на области (разбирай Коломойски б.а.) няма да имат свои собствени армии,казал Порошенко по време на среща с украински военни,съобщава ТАСС.
„По отношение на териториалната отбрана, това ще бъде предмет на ясни военни вертикали, и няма да има нито един  областнен управител „който да има своя собствена джобна армия“ каза президентът на Украйна.
Коломойски отвърна на удара,чрез заместника си:
Въоръжените сили на Украйна организират контрабандно движение на стоки в зоната на конфликта, заяви заместник-ръководителят на областната администрация на Днепропетровск,Генадий Курбан,пише Интерфакс.
„Сега сме на ясно и ние знаем какви точно  са установените схеми за движение на стоки в областта на АТО, от Въоръжените сили на Украйна,свързана с транспорт  на скрап, водка, цигари,“ – каза Курбан по време на пресконференция в Днепропетровск в понеделник.

ЯВНО УКРАЙНА ЩЕ ЗАГУБИ ИЛИ ДНЕПРОПЕТРОВСК С ПОРОШЕНКО ИЛИ КОЛОМОЙСКИ.

Една трета от украинците – 33%  одобрява от президента Порошенко, докато  – 58% от населението на Украйна не го одобрява,показва проучване, проведено от Research & Branding Group от 6ти до 16ти  март.
48% от украинците смятат, че ситуацията в страната се развива в грешната посока, докато обратното становище имат 8% от украинците.
По-голямата част от украинците 79% днес оценяват политическата ситуация в страната като нестабилна, а се счита за стабилна само от 5% от населението.
Според социолозите, сега  сред институциите  най-голямо доверие гражданите имат към църквата (62% доверие, 24% – не ), на армията (доверие 57%, 34% не).
Жители на страната нямат доверие 58%, на средствата за масово осведомяване. Политическите партии в момента нямат доверие от по-голямата част от избирателите (81% нямат доверие, 8% имат доверие).

Източник: http://yphalachev.blogspot.com