Украйна лиши Янукович от званието президент

Украйна лиши Янукович от званието президент

Публикувано от:

Върховната рада на Украйна прие закон, с който Виктор Янукович е лишен от званието президент,съобщи ТАСС, цитиран от frognews.bg. Съответният закон бе внесен от четирима украински депутати. Той беше подкрепен от 281 депутати при необходими 226 гласа. Порошенко подписа закон за задочен съд на Янукович.

Такова решение парламентът приема за първи път в историята на Украйна, отбелязва ТАСС. Както се очаква, последствията от него би трябвало да се изразят в официалното лишаване на Янукович от всички привилегии и облаги, полагащи се съгласно законодателството на Украйна на бивш държавен глава.

Вносителите на закона казват, че са искали чрез него да решат окончателно въпроса за лишаване на Янукович от званието президент на Украйна, тъй като той по неконституционен начин сам се е отстранил от изпълняването на задълженията на държавен глава и това е застрашило управлението на страната, нейната териториална цялост и суверенитет и е довело до масово нарушаване на правата и свободите на украинските граждани.

Янукович беше избран за президент на Украйна на 25 февруари 2010 г. На 22 февруари 2014 г. Върховната Рада предсрочно прекрати пълномощията му с аргумента, че той се е “самоотстранил от изпълнението на задълженията си и е избягал от Украйна, за да избегне наказанието за извършени престъпления против правата и свободите на хората”.