Украйна кани американски наемници от Ирак и Афганистан

Украинските олигарси Игор Коломойский и Сергей Тарута предложили на Киев да поканят американски наемници от корпорация Greystone Ltd за разрешаването на вътрешните проблеми на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.
Преди години тази компания възникна под наименованието Blackwater, прочута с жестокостта и множеството престъпления на служителите й. Според мнението на експертите, услугите на частната армия могат да бъдат използвани в политическа борба.
В Ирак през септември 2007 година, служещите на частната американска армия разстреляли над 17 човека на улиците в Багдад, под предлог, че хората уж били препятствали на предвижването на кортежа с американски дипломати. Друг фрапантен случай е разстрелът на охранител на иракския премиер от служители на Blackwater. Тогава действията на съответната корпорация се превърнаха в център на внимание за медиите в цял свят, благодарение на получени съобщения за зверствата от страна на американските военни. Напомняме, че Greystone Ltd сътрудничи със специалните части на САЩ. Частните войници изпълняват онези задачи, на които специалните части не могат да предприемат конкретни решения и не желаят да афишират своята съпричастност в определени действия.
Главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко смята, че „днес в Украйна отсъстват силови инструменти за въвеждане на ред. Необходимо е да се осъществява потискане на политически противници и да се намалят страстите на протестните действия на рускоезичното население в югоизточната част на Украйна. Ето защо, управляващите в Киев канят частни военни корпорации, чиито професионални служители са способни да осъществяват разузнавателно-диверсионни акции, при необходимост от политически убийства”, отбеляза експертът.