Украйна игнорира Русия за важен форум

Украйна игнорира Русия за важен форум, който ще се състои в края на годината в столицата Киев. Русия не е получила покана за Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС).

Това е безпрецедентен случай в 25-годишната история на организацията, заяви ръководителят на руската делегация Михаил Емелянов, цитиран от „Парламентская газета“.

Той заяви, че въпросът е бил обсъден на среща на председателя на руския парламент Вячеслав Володин с председателката на сръбския парламент Мая Гойкович.

„ПАЧИС е много сложна организация, в нея има държави в двустранни конфликти, но никога досега не се е случвало една страна, която е в остър конфликт с друга страна, да не покани делегацията й на заседание“, заяви Емелянов.

Асамблеята е съставена от 76 депутати от 11-те страни членки на Черноморското икономическо сътрудничество. Със статут на наблюдател са парламентите на редица страни като Германия, Франция, Израел, Египет, Словакия и Беларус,

„Има сложни отношения между Армения и Азербайджан, между Албания и Сърбия, между Армения и Турция, но те винаги са си отправяли взаимни покани. Никога досега не се е случвало страна-организатор да не отправи покана към страна-участник. Това е улична култура“, каза още Емелянов.

Публикувано във факти.бг