Украйна заплаши да унищожи колоната с хуманитарна помощ от Русия

Съветът за сигурност и отбраната на Украйна заплаши да унищожи колоната от камиони, превозващи хуманитарна помощ от Русия, предаде pravda.ru.

Украинските военни са в пълна готовност да атакуват конвоя на Руската Федерация, в случай че „има нарушения в договорките между страните по предаването на хуманитарната помощ”. Това заяви говорителят на информационно-аналитичен център към Съвета за сигурност и отбрана на Украйна Андрей Лисенко.

„Всякакви силови колони в съпровождане или с наличие на военни и онези, които не разполагат с мандата на Червения кръст, ще се разглеждат като агресивни сили. Съответно ще има адекватна реакция”, цитира думите на Лисенко „РБК-Украйна“.

Напомняме, че на 12 август към Източна Украйна тръгна колона камиони КАМАЗ с хуманитарна помощ от Русия. Колоната се състои от 280 камиона и е с дължина 3 километра. Белите КАМАЗИ превозват около 2000 тона продукти, медикаменти, минерална вода, спални чували и преносими електростанции. Помощите са събирани от обикновени руски граждани.

По-рано френски дипломати предупредиха за опасност от осъществяване на руска военна операция под прикритие на хуманитарни помощи.

От своя страна Киев, след консултации с Вашингтон се съгласи, че разпределянето на помощта на украинска територия трябва да се осъществи от Червения Кръст.
Същевременно, САЩ подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна да бъдат проверени на границата.

Западът се опасява, че помощта на Москва може да се окаже претекст за нахлуване в Източна Украйна и нарече хуманитарната помощ от Русия – „хуманитарна агресия”.
От своя страна, руското външно министерство нарече изявленията, че хуманитарният конвой може да бъде претекст за инвазия – абсурдни.