Украйна заплашена с отстраняване от “Евровизия” заради Самойлова

Украйна заплашена с отстраняване от “Евровизия” заради Самойлова

Публикувано от:

Директорът на ЕСРТ заяви, че Украйна може да бъде временно отстранена от “Евровизия” заради ситуацията със Самойлова, предаде “Взгляд

Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) Ингрид Делтенре заяви, че Украйна може да бъде временно отстранена от “Евровизия” заради ситуацията с руската участничка Юлия Самойлова.

“Поведението на Украйна е абсолютно неприемливо”, – заяви Делтенре в интервю за швейцарското издание “Blick”, цитирано от “Взгляд”.

Тя изрази своето съжаление, че “Евровизия” се “използва за политически игри” и подчерта, че песенният конкурс е длъжен да удовлетворява аудиторията си и да я обединява.

Далтенре наблегна на това, че подобна ситуация не е имало в цялата 60 годишна история на “Евровизия” и описа случилото се като удар по имиджа на конкурса.

По нейни думи Киев разполага с няколко седмици, в които да се справи със ситуацията. В противен случай Украйна ще бъде временно отстранена от събитието.

Миналата неделя от ЕСРТ заявиха, че ще се погрижат за руското представяне на конкурса в Киев.

До конфликтната ситуация покрай участието на Самойлова в конкурса се стигна, след като украинската Служба за сигурност ѝ забрани навлизането на територията на страната за срок от 3 години. След това Москва прехвърли отговорността за решението на проблемавърху ЕСРТ, за които руското отсъствие от “Евровизия” ще доведе до загуба на много средства.