Украйна заплашена с отстраняване от „Евровизия“ заради Самойлова

Директорът на ЕСРТ заяви, че Украйна може да бъде временно отстранена от „Евровизия“ заради ситуацията със Самойлова, предаде „Взгляд

Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) Ингрид Делтенре заяви, че Украйна може да бъде временно отстранена от „Евровизия“ заради ситуацията с руската участничка Юлия Самойлова.

„Поведението на Украйна е абсолютно неприемливо“, – заяви Делтенре в интервю за швейцарското издание „Blick“, цитирано от „Взгляд“.

Тя изрази своето съжаление, че „Евровизия“ се „използва за политически игри“ и подчерта, че песенният конкурс е длъжен да удовлетворява аудиторията си и да я обединява.

Далтенре наблегна на това, че подобна ситуация не е имало в цялата 60 годишна история на „Евровизия“ и описа случилото се като удар по имиджа на конкурса.

По нейни думи Киев разполага с няколко седмици, в които да се справи със ситуацията. В противен случай Украйна ще бъде временно отстранена от събитието.

Миналата неделя от ЕСРТ заявиха, че ще се погрижат за руското представяне на конкурса в Киев.

До конфликтната ситуация покрай участието на Самойлова в конкурса се стигна, след като украинската Служба за сигурност ѝ забрани навлизането на територията на страната за срок от 3 години. След това Москва прехвърли отговорността за решението на проблемавърху ЕСРТ, за които руското отсъствие от „Евровизия“ ще доведе до загуба на много средства.