Украйна в НАТО би било война срещу Русия, но това няма да се случи

Присъединяването на Украйна в НАТО би било последнен антагонистичен акт срещу Русия и декларация на война при неясни условия, заявява политическият анализатор Даниел Патрик Уелч, но добави, че това няма да се случи.

По време на първото посещение на главнокомандващия на НАТО Йенс Столенберг в Киев, Арсений Яценюк повтори надеждите си, че страната ще се присъедини към алианса. Но Столенберг не бе толкова въодушевен от тази идея.

Russia Today: Реалността не съвпада с украинските амбиции. Защо се случва така?

Даниел Патрик Уелч: Защото беше една луда идея. Представете си, ако Съветският съюз спонсорира преврат в Мексико и реши, че Мексико трябва да се присъедини към Варшавския пакт? Това очевидно е прекрачване на границата за президента Путин и Руската федерация. Опасно е и потенциално акт на война. Ако продължат с това, ще бъде акт на война срещу Русия, който, разбира се, Яценюк и неговите колеги подкрепят. Те искат да рестартират украинската ядрена програма. Тяхното работно място зависи от поддръжката на враждебност спрямо Русия. Ясно е, че Яценюк е бил винаги един от хората на Вашингтон в Киев. Но той вижда какво се случва, когато зависиш прекалено много от господарите си. Тоест „можем да сме партньори, но без да сте членове“, това си беше брутално.

RT: НАТО извърши няколко военни учения в Украйна. Каква би била ползата по-нататък, ако Украйна стане член?

Уелч: Абсолютно нищо, с изключение на последния антагонистичен акт срещу Русия и декларация на война при неясни условия. А те ще продължават да правят това, което правиха досега зад кулисите. Забелязвате, че те сключват споразумения, има разбиране, сътрудничество, но със сигурност не и членство. И няма да се случи. А Яценюк би действал мъдро, ако огледа света около себе си, прочете историята и види, че Западът не е лоялен към държавите, тип щитове на империята, като западните сили ги „вземат под крилото си“, но ги изоставят, когато нещата станат тежки. И със сигурност нещата стават все по-тежки за Украйна.

RT: Президентът Порошенко твърди, че иска референдум за членство на страната в НАТО. Но дори при позитивен резултата, ще обърне ли НАТО внимание на това?

Уелч: Абсолютно не. Той може да говори за референдум, обаче няма да говори за срамните избори, които го поставиха на власт, или отказа да позволи на Изтока да се самоопредели. Но според него, този референдум трябва да се случи. Този проблем е геополитически „горещ картоф“. А Русия няма да го подкрепи и НАТО няма да натиска за това. Няма да се случи.

RT: Порошенко твърди, че около 60 % от населението подкрепя членство в НАТО, което значи, че 40 % не желаят това. Това ли е новото разделение Изток-Запад в страната?

Уелч: Частично е разделение Изток-Запад. Не знам откъде измислят тези числа; не знам кого питат. Вероятно не са питали хората от Донбас- може би защото искат да ги изтребят. Другото нещо: журналистите, които не са затворени, убити или изгонени, са лоялни на олигарсите. Медиите са собственост на олигархията. Така че какъвто и процент да измислят, това се случва чрез промиване на мозъците от украинските медии.

Източник: Поглед Инфо /Превод: Евгени Рушев/.