Украинци изкупуват продукти и електроника заради девалвацията на гривната

Украинците се стараят да се отърват от стремително обезценяващата се гривна – хората масово изкупуват електронни джаджи, устройства и битова техника. Само за една година, от Майдана до днес, националната украинска валута поевтиня почти 4 пъти. Особено се ускори девалвацията след преминаването на Националната банка към пазарен курс на гривната. Страхувайки се от покачване на цените заради девалвацията, както и във връзка с въведения от властите данък върху вноса в размер на 5-10 %, украинците бързат да се запасят с най-необходимото.

В много търговски мрежи в Киев е ограничена продажбата на продуктови стоки от социално значимата група, цената на които регулира държавата.

Украинските медии съобщават, че трескаво търсене се наблюдава и в различни региони в страната. По информация на интернет-портала „Вести“, празни рафтове са забелязани в магазините в Лвов и Ужгород. „Хората купуват цели чували брашно и захар, дефицит има и на зърнените храни и олиото, които се изкупуват с кашони“, пише изданието.

Много украински граждани бързат да инвестират обезценената гривна в нова техника. В магазин за електронна техника в центъра на Киев се събрала огромна опашка. Хората купуват всичко – телефони, таблети, компютри. Киевчанинът Анатолий разказа пред РИА Новости, че е решил да инвестира в покупката на смартфон.

„В началото на миналата седмица IPhone 5s в този магазин струваше около 12 хил. гривни (около $ 430 при текущия валутен курс). Тогава ми досвидя и не го купих. Днес обаче, той струва почти 20 000 гривни (около 715 долара). Реших да го взема, утре ще струва два пъти повече“, каза Анатолий.