Украинците все пак ще гледат „Ирония на съдбата“ на Нова година

Въведената в Украйна забрана да се излъчват филми с участието на руски актьори от черния списък, не бива да се прилага за кинокласиките на Елдар Рязанов, заяви в понеделник (28 декември) украинският вицепремиер и министър на културата Вячеслав Кириленко в ефира на „Украинското радио“.

Кириленко определи въпросната забрана като „спорна“ и допълни, че филмът „Ирония на съдбата, или честита баня!“, заснет от знаменития режисьор Елдар Рязанов,  вече се е  превърнал в класика“, предаде РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“. Съветският киношедьовър по традиция се излъчва навръх всяка Нова година в Русия.

„Във филма участва (Валентина) Тализина, която…неведнъж се е изказвала неуважително по адрес на украинската държава и украинския народ“, коментира Кириленко по повод основанията за забрана на филма.

Същевременно министърът отбеляза, че една от ролите във филма се изпълнява от Лия Ахиджакова, която винаги е подкрепяла Украйна. Той препоръча на украинските депутати да внесат законова поправка, с която да се изключат от санкционния списък класическите филми на Рязанов, както и всички киноленти, създадени до 24 август 1991 г.

На 24 декември украинското министерство на културата публикува допълнителен списък с имената на 83 руски и световни културни дейци, които, по мнението на киевските власти, представляват заплаха за националната сигурност на Украйна.

В черния списък влизат режисьорите Карен Шахназаров и Павел Лунгин, музикантите Александър Розенбаум, Сергей Пенкин, Николай Расторгуев, актьорите Василий Лановой, Валентин Гафт, Олег Табаков, Валентина Тализина, Валентина Теличкина, Наталия Варлей, певците Лев Лещенко, Йосиф Кобзон, и др. В забранителния списък влизат още фронтменът на американската рок група Limp Bizkit Фред Дерст, боксьорът Рой Джонс-младши, френският актьор Жерар Депардийо.

Руският министър на културата Владимир Мединский на свой ред заяви, че Москва не смята да предприема ответни действия срещу Киев и да съставя черни списъци на украински културни дейци, тъй като „ние сме наред с главата“.