Украински чиновници оказват натиск върху канонични свещеници

На официалния сайт на Украинската православна църква Московски патриархат е публикувано изявлението на Отдела за външни църковни връзки (ОВЦВ) на УПЦ във връзка с опита за оказване на натиск от страна на държавната власт върху настоятеля на храма в с. Перегоновка в Кировоградска област.

Протойерей Святослав Левандоский е бил извикан при заместник-началника на районната администрация В. Козак, който принудил свещеника да промени подчинението на възглавяваното от него паство към непризнатата „украинската църква от киевския патриархат”. В случай на отказ държавният чиновник заплашил настоятеля с изгонване от храма.

В изявлението на ОВЦВ се подчертава, че подобни действия са грубо нарушение както на международното, така и на националното законодателство за свободата на съвестта, както и явно превишаване на служебните правомощия на чиновника.

От началото на октомври украинските разколници са направили няколко опита за превземане и насилствено преподчиняване на храмове въпреки волята на паството.

Тези дни неизвестни лица в камуфлажни дрехи и с маски нахлули в храма в Переяслав-Хмелницки и блокирали входа. Сред нападателите имало мъже, носещи отличителните знаци на „Десен сектор”.

В много села съобщават за заплахи със саморазправа със свещеници и православни.

Неотдавна неизвестни лица запалили храма в Черниговска епархия.

В Суми след агресивни заплахи по адрес на православните вярващи е било задействано самоделно взривно устройство пред детското неделно училище към храма Св. Лука Кримски.

За тези и други случаи на нескрита агресия от страна на разколниците срещу УПЦ съобщи и митрополит Борисполски и Броварски Антоний, ръководещ делата на УПЦ.

„От началото на февруари тази година по отношение на УПЦ постоянно се използва шантаж. Неведнъж УПЦ КП призовава към „натиск” на нашата Църква. Много хора се изказаха срещу изчезването на каноничното православие и преминаването в разкол. За потискането на тяхното конституционно право днес се използва правото на физическо насилие. Подправят се документи, пребиват се хора и ги гонят от храмовете”, отбеляза митрополит Борисполски и Броварски Антоний.

Според него, разколниците са превзели вече 10 храма в Ровенска, Волинска, Тернополска и Лвовска област.

Въпреки многократните оплаквания в правоохранителните органи, местната власт оставя случая без внимание.