Украински националисти хулиганстват в рускоезично училище в Канада

Инцидентът се случи на 20 юни. Записът, на който се вижда как група граждани, говорещи на украински, нахлува на територията на руския образователен детски център в канадския град Уинипег, бе публикуван в сайта за видеосподеляне YouTube от самите националисти. Те твърдят, че говорят от името на украинската общност в Канада.

По-късно видеото с хулиганските прояви на групата е свалено от мрежата от самите автори. Записът обаче е запазен, а в мрежата са изложени множество скриншотове, от които отчетливо се вижда нецензурният надпис на тортата, която националистите донесли в детския център.

http://www.youtube.com/watch?v=C8Occ1_vMH8

Сред участниците в хулиганската проява, интернет потребителите разпознаха лицата, които се опитаха да провалят акцията в чест на Деня на победата в центъра на Уинипег. Хулиганите размахваха украински флагове и крещяха нецензурни лозунги.

Във връзка с инцидента в детския център, гражданските активисти подготвиха обръщение към президента на украинската общност в Манитоба Оксана Бондарчук, като изразиха намеренията си да привлекат вниманието на канадските граждани към проблема.

„Украинските националисти незаконно нахлуха в частна територия. Тя влязоха в училище, където има деца. Това показва, че украинските националисти погазват законите и не се грижат за безопасността на децата. Детското училище не е мястото за политически протести”, пишат активистите в своето обръщение.

Те отбелязват също, че националистите заснемат хулиганските си изяви на видео и му придават гласност. „Това означава, че те се гордеят със своите прояви. Те продължаваха да агитират и да снимат действията си, въпреки неколкократните молби да напуснат помещението”, се отбелязва още в писмото.

„Тази малка група националисти извършва хулиганства от името на цялата украинска общност”, споменават в писмото си гражданските активисти.

По последни данни на статистическия институт в Канада, за 2011 г. украинската общност в страната е съставена от  1 251 170 души.

В края на обръщението си активистите пишат, че те, като рускоговорящи граждани на Канада, се чувстват застрашени в собствената си страна. „Ние искаме да живеем, като сме сигурни, че нашите деца няма да бъдат реследвани в училище“.