Украински националисти издевателстват над възрастни хора с Георгиевски ленти

В интернет се появи видео, на което се вижда как националисти от украинския град Лвов издевателстват над възрастен мъж, който се готвел да празнува 70-тата годишнина от Победата и носел Георгиевска лента.

Младите „патриоти“ се нахвърлили върху пенсионера буквално на прага на собствения му дом. Активистите на висок тон обвинили възрастния човек в подготвяне на провокации и поискали от него незабавно да се прибере обратно вкъщи. След като той отказал да го стори, те залели стареца с кисело мляко.

На същия ден депутатът от областния съвет на националистическата партия „Свобода“ Йосиф Ситник нападнал пенсионер, дошъл да положи цветя пред мемориала на Хълма на Славата.

В началото националистите поискали дядото сам да свали Георгиевската лента, но след като той отказал, депутатът, подкрепян от одобрителните възгласи на тълпата от активисти, изтръгнал лентичката, стъпкал я и я запалил.

В Суми пък представители на забранената в Русия екстремистка организация „Десен сектор“ попаднали на автомобил с руски номера и Георгиевска лента. Радикалите свалили номерата, претърсили автомобила, не открили нищо подозрително вътре, но все пак запалили Георгиевската лента.

Припомняме, че миналата година Киев отказа да използва Георгиевската лента като символ на Деня на Победата. Вместо нея на всяка година на 9 май в страната навсякъде ще фигурира червеният мак.

http://www.youtube.com/watch?v=CqWcVkE5EiU