Украински националисти заплашват с разправа свещеници

Днес в Украйна се разпространяват листовки,  заплашващи с разправа свещеници от Украинската православна църква на Московския патриархат, пише RT. „Смърт за московските попове! На 14 октомври ще върнем църквата на украинския народ! Денят на Украинската бунтовническа армия е ден за антитерористична операция срещу московските попове!“, пише на една от листовките.

Както се разбира от посланието в разпространяваните листовки, разправата със свещениците националистите са планирали за деня на годишнината от формирането на Украинската бунтовническа армия. Тази въоръжена част от бандеровското двежение е създадено през 1942 г. и по време на Великата Отечествена война е действало на страната на фашистка Германия.

В листовките има не само заплахи, но и искания и обръщения към православните свещеници. „Ние, патриотите на Украйна, ви предлагаме да преминете под управлението на украинската църква, ръководена от Филарет или в противен случай, да напуснете територията на Украйна, за да избегнете радикалните мерки, които ще бъдат приети срещу вас“, предупреждават националистите.

„В деня на честването на годишнината на Украинската бунтовническа армия на 14 октомври в различни области в Украйна се разпространяват листовки, призоваващи към отмъщение на „московските попове“, както и слухове за предстоящ по-късно през деня нов „поход“ към Киево-Печорската лавра“, се казва в съобщение на Украинската православна църква – Московски патриархат (УПЦ МП).

Представители от УПЦ МП неведнъж съобщават за нападения и гонения, на които са подложени свещениците в страната.

По данни на УПЦ МП шестима служители са били подложени на разпити и са били измъчвани. „Имаме сведения за заплахи, включително и за смъртни присъди, най-малко към 10 клирика“, отбелязват от църквата. Освен това, от юли до октомври 2014 г. са били превзети 12 храма на Московския патриархат. За тази цел е била използвана отработена схема: организира се фалшиво събрание на общината, което при подкрепата на местните власти и правоохранителните органи, предава храма на Киевския патриархат.