Украински медии: Франция забавя удължаването на санкциите срещу Русия

Въпросът за удължаването на санкциите срещу Русия с още половин година не е внесен в дневния ред на Съвета на ЕС за днес, 24 юни, заради Франция, която се възползва от правото си да обсъди въпроса с парламента на страната, съобщи „Укринформ”, цитирайки дипломатически източници в Брюксел.

Изданието пише, че председателят на Съвета се стреми да завърши процеса за одобряване на санкциите. Не е известно обаче дали френското правителство ще успее да съгласува решението с парламента.

Заедно с Франция от процедурата за „парламентарен резерв” се възползвали Великобритания и Швеция, но, според експерти, в тези страни няма да възникне проблем с получаването на съгласие за удължаване на санкциите.

Както съобщи EADaily френският Сенат прие резолюция с призив към властите в страната да започнат работа по постепенното смекчаване на санкциите срещу Русия според реализацията на Минските споразумения. За приемане на документа гласували 302 сенатори, против се изказали 16. Преди това подобна резолюция прие и Долната камара на Националното събрание.