Украински десантчици се отказаха да ”стрелят по своя народ”

Екипажите на още 3 БТРа на украинска армия са преминали на страната на опълченците и протестиращите в Славянск в източна Украйна, съобщи Reuters.

Един от украинските десантчици, преминал на страната на привържениците на федерализацията, заяви пред кореспондента на Reuters, че армията няма да стреля срещу собствения си народ. Десантчиците са от 25-та бригада на Въздушнодесантни войски на Украйна (ВДВ) от Днепропетровск.

Също така се съобщава, че назначеният от Върховната рада и. д. министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал ще пристигне в Краматорск за да проясни ситуацията с БМП-тата, чиито екипажи по-рано днес преминаха на страната на проруските опълченци, които украинските и чуждестранните медии наричат ”екстремисти” или ”сепаратисти”.

Напомняме, че във вторник (16 април), изпратената от властите на Киев колона от военна бойна техника, се опита да влезе в Славянск и Краматорск, но била спряна от местното мирно население.

Напомняме, че от март 2014 г., в различните градове на източна Украйна се провеждат митинги с искане на федерализация на източните украински региони, за референдум. През последните седмици, в различните югоизточни украински градове бяха превзети административни сгради, а областите на Донецк и Одеса бяха провъзгласени за Народни републики.