Украински депутати: в източна Украйна разстрелват хора

В югоизточна Украйна разстрелват и наричат престъпници хора, които отстояват правото си на втори държавен език и призовават за децентрализация на властта. Това заяви депутатът от украинския парламент и член на „Партията на регионите“ Ана Герман в ефира на телевизионния канал „Рада“, предаде ИТАР-ТАСС.

„В нощта срещу 17 април, в източна Украйна загинаха хора, има много ранени… Тези хора загинаха отстоявайки своите интереси и убеждения. Да се наричат тези хора престъпници, без следствие и съд, както направи това и. д. президент на Украйна Александър Турчинов, означава потвърждение на това, че днес в Украйна няма справедлив съд и следствие“, подчерта Герман.

„Днес изтокът на Украйна отстоява децентрализацията на властта, а също правото си за избор на втори официален език, както и на това, на кои паметници да поднасят цветя, без да им се посочва от Киев. За тези си искания хората в източна Украйна биват разстрелвани, пребивани и тормозени, и при това наричани екстремисти и сепаратисти. Властта трябва да разбере, че изтокът не е група екстремисти, а са милиони хора, които имат своите права и искания, и които имат достойнство, което трябва да бъде уважавано“, отбеляза политикът.

Герман напомни, че „когато преди време в Лвов някои хора ограбваха военни складове и с това оръжие отиваха на Майдан, тях наричаха – герои, а хората които, превземат административни сгради в източна Украйна, които между другото се научиха на това от същите онези „герои“ на Майдан, тях наричат – екстремисти, престъпници, сепаратисти, терористи. Ние трябва да се отнасяме към всички наши граждани еднакво. А докато властта не премине към компромис за всички украински граждани – дотогава винаги ще има опасност от разпадане на Украйна“, подчерта украинския депутат Ана Герман.

антимайдана

Депутатът от „Партията на регионите“ във Върховната рада Сергей Матвиенко, призова да бъде по-подробно проучено провеждането на силовата спецоперация в югоизточната част на Украйна.

„Щом се говори за това, че оръжието не бива да „обикаля“ територията на Украйна, то това важи начело с Киев. Ако говорим за това, че превзетите сгради трябва да бъдат освободени, то те трябва да бъдат освободени навсякъде в страната, а не само в източната й част“, заяви политикът на заседанието във Върховната рада.

Според Матвиенков е необходимо да се изясни, по какъв начин се провеждат силовите спецоперации, особено когато се стреля в мирни жители и когато се вдига военна авиация в 2 ч., посред нощ (не ясно по какви причини). По думите на депутата, в резултат на една такава „спецоперация“, пострадаха 17 души.

„За да се урегулира ситуацията, първо е необходимо да се седне и да се помисли адекватно, след което да се вземат разумни решения“, добави Матвиенков. Също така, той заяви, че властите трябва сериозно да помислят и за икономиката на страната, която стремително се разрушава. „Защото утре на улиците ще излязат, не кой да е, а майки, които няма с какво да хранят децата си и тогава вече, ще настъпи истинския бунт с неясни последствия“, отбеляза в заключение депутатът.

Краматорск срещу танковете