Украински генерал съобщи огромния брой самоубийства и дезертьорства в украинската армия

Временно изпълняващият длъжността началник на Военната служба и правния ред на ВС на Украйна генерал-майор Игор Крищун разкри шокиращи данни, пише vesti.ru. В доклада се съобщава, че в украинската армия четири пъти се е увеличил броят на самоубийствата и дезертьорите в сравнение през последната година.

В доклада на ген. Крищун са сравнени данните за последните две години. Ако през изминалите дванадесет месеца са извършили самоубийство тринадесет украински войника, то през тази година броят на самоубилите се военнослужещи е нараснал до 46. Освен това, случаите на нарушаване на реда в украинската армия са се увеличили близо три пъти.

Десетократно се е повишил и броят на дезертьорите, като по последни данни към бягство са прибягнали 5,5 хил. души, като почти хиляда от тях са кадрови военни, а останалите са такива, попаднали под  спонтанна мобилизация. Задържани са по-малко от половината дезертьори, съобщи Крищун, като според него, три хиляди военни до момента се счита, че са безвъзвратно напуснали, пише украинската ИА „Харьков”.

Според изданието надзорното ведомство вече е образувало 222 наказателни дела по обвинение в самоволно напускане на войската на 3078 военнослужещи. Още 56 наказателни производства са образувани по обвинение в неизпълнение на военните задължения от страна на 5 хил. души, 32 от които подлежат на арест.

В края на септември стана известно, че цялата рота от Николаевски батальон на украинската армия е напуснала разположението си в Донбас. По-рано се съобщаваше и за други подразделения, които са напуснали позициите си в източната част на Украйна. По-точно, става дума за командира и 400-те военни от батальона „Прикарпатие”, които доброволно напуснаха зоната на военните действия в Донбас.