Украински военни разстрелват мирните жители, които отказват да копаят окопи

Украинските военни проявяват жестокостта, характерна за фашистите по време на Втората световна война, заяви прессекретарят на Луганска Народна република Владимир Иногородски в интервю за руската телевизия LifeNews. Той разказа, че в с. Новосветловка край Луганск мирните жители са били разстрелвани, ако са отказвали да помагат – да копаят окопи и да издигат укрепления около храма.

„За пореден път ние ставаме свидетели на явен фашизъм… По думите на мирните жители, украинската армия и чуждите наемници в продължение на цял ден и цяла нощ са карали хората да строят укрепления около църквата. Тези, които отказвали, са били публично разстрелвани“, разказа Иногородски пред LifeNews.

Както съобщи командирът на едно от разузнавателните поделения от опълчението на ЛНР, след това военните са накарали хората да влязат в църквата и са обградили храма с мини. Поради опасността за живота на хората, опълченците не могат да влязат в селото, за да ги освободят.

„По този начин действаха фашистите по време на Втората световна война. От човешка гледна точка, тези действия няма как да бъдат обяснени“, отбеляза прессекретарят на ЛНР, като допълни, че наемниците от Полша и Литва воюват облеченив униформи на руските въоръжени сили.

Новосветловка има важно стратегическо значение за контрол на пътя, водещ от Русия в Луганск. Сраженията за града не престават вече няколко дни. Според представители на опълчението, Новосветловка е контролирана от около 400 украински военни, като на помощ на Националната гвардия се очаква да пристигнат бойците от батальона „Днепр“.

Според местни жители, сред военните, обградили Новосветловка, има чернокожи.