Украински военни отново обстрелват донецкото летище

В нощта срещу 19 май украински военни обстреляли покрайнините на Донецк, предаде „Россия 24“.

Както съобщиха от министерството на отбраната на Донецка народна република, обстрелът се водел от миномети и танкови оръдия. Огънят бил открит в района на донецкото летище и с. Окктябърски от страната на населения пункт Опитное. Засега украинските военни не дават никакъв коментар относно случилото се тази нощ. Информацията за пострадали и разрушения се уточнява.

По данни на донецкото опълчение, обстрелът се водел от 82-мм и 120-мм миномети, а също танкове.

Наблюдатели на ОССЕ не заварили единици на тежка военна техника на някои от складовете на украинската армия, се казва в доклада на мониторинговата мисия, публикуван в нощта срещу 19 май 2015 година. Става дума за 7 гаубици и три установки за залпов огън „Град”. Не е изключено, че именно от тази техника украинските военнослужещи обстрелвали летището в Донецк.

„Сред върнатата военна техника е имало 4 установки за залпов огън и още 5 единици артилерийско оръжие. Цялата бойна техника била свежо боядисана”, се отбелязва още в доклада на ОССЕ в Украйна.

Същевременно, от страна на ДНР няма регистрирани нарушения – цялата описана по-рано военна техника се е намирала на мястото си.

Припомняме, че изтеглянето на тежка военна техника от линията на съприкосновение между страните е едно от най-важните условия в минските споразумения по урегулирането на конфликта в Украйна.

Експерти визират провокация от страна на киевските сили от момента на стартирането на преговорите на работните подгрупи по реализирането на минските споразумения. В състава им влизат представители на Киев и Новорусия.

За намерението си да върне донецкото летище, украинският президент Петро Порошенко съобщи в средата на май. Тогава той заяви: „Нямам никакви съмнения, че ще си върнем летището, защото тази земя е наша. Ние ще възстановим летището”.