Украински военни обстреляха бежанци в Славянск

Два автомобила с бежанци попаднаха под обстрела на украинската армия до Славянск, съобщи телевизионния канал „Россия 24“.

По думите на представител на опълчението на ДНР, от града се опитали да излязат две коли с жени и девет деца. Върху автомобилите имало бели флагове, но това не попречило на военните да открият стрелба по бежанците. Едната кола се обърнала, трима души са ранени, в това число възрастна жена със счупена ръка. Тя не могла да продължи и останала с дъщеря си в града. Другите бежанци са успели да напуснат Славянск, като се преместили във втората кола.

Все повече мирни граждани се опитват да напуснат Славянск, който се намира под непрекъснат обстрел. В Славянск няма вода и електричество, а украинските бойци не позволяват на жителите да отстранят повредите.

По-рано градските служби успели да отстранят повредите в централния водопровод, но военните блокирали водозахранването в града. Жителите ползват вода от реки и кладенци. Както съобщи главнокомандващия на Донецка народна република Игор Стрелков, на жпгарата в няколко километра от Славянск са били забелязани хора, които разтоварвали вагони с неизвестна маркировка. Стрелков предполага, че най-вероятно става дума за доставка на забранено оръжие. Напомняме, че в нощта на 11 срещу 12 юни градът бе подложен на обстрел със запалителни фосфорни ракети.

Напомняме, запалителни бомби с бял фосфор се използват в качеството на смъртоносно оръжие, а не само като осветителни снаряди. Белият фосфор е отровно вещество, което при попадането върху тялото буквално разяжда кожата и тъканите до костта. Използването на подобни “осветителни” бомби срещу мирни жители е забранено от Конвенцията на ООН за особени видове конвенционално оръжие, приета през 1980 г.