Украински БТРи навлязоха на руска територия

Путин нареди на Министерството на външните работи на Русия да предприеме мерки в отговор на нахлуването на украински БТРи на територията на Руска Федерация.

Два украински бронетранспортьора са пресекли един след друг границата с Русия и са преминали на руска територия, където са били блокирани от граничната охрана, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

Украинският БТР е навлязъл на 150 метра навътре в руската територия, но двигателят му заглъхнал, след което екипажът е успял да избяга, заяви говорителят на граничната служба на Ростовска област Василий Малаев. „Малко след това бе направен втори опит (за навлизане) от страна на украинските въоръжени сили, за да си приберат бронетранспортьора. Украинските военни насочили оръдие срещу руските граничари, докато екипажът от първия БТР се изтеглил на втория БТР“, допълни Малаев. Опит на украинските военни да приберат БТРа беше провален от руски граничари.

Руският президент Владимир Путин „нареди на министерството на външните работи да се обърне към украинската страна по въпроса с нарушаването на границата от украински военни“, каза Песков.

Руското външно министерство изпрати официален протест, като заяви, че подобни провокации „затрудняват едва започналия процес по възстановяване на двустранния руско-украински диалог“, предаде ИТАР-ТАСС.

Украинските власти заявиха, че ще проверят случая.

Украински военен транспортен самолет е бил свален тази нощ, докато е летял към летище в Луганск, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на украинското министерство на отбраната. Самолетът Ил-76 е транспортирал персонал с цел ротация. На борда му е имало военнослужещи, техника, боеприпаси.

Си Ен Ен съобщава, позовавайки се на източник от украинската армия, че на самолета е имало най-малко 49 пътници.