Украинските сили са започнали настъпление край Мариупол

Украинската Национална гвардия е започнала офанзива срещу проруските опълченци близо до пристанищния град Мариупол в Югоизточна Украйна, съобщи украинският Съвет за сигурност, цитиран от Ройтерс.

Секретарят на Съвета Александър Турчинов се намира близо до Мариупол, където координира действията на Националната гвардия на Украйна, която е пробила защитата на противника и преминаха в настъпление“, се казва в съобщението, разпространено в интернет.

Говорителят на Донецка народна република Едуард Басурин заяви на пресконференция, предавана по телевизията, че боевете в района продължават и че опълченците не са отстъпили, съобщава РИА Новости.

Те също така съобщават за напредък, предаде Асошиейтед прес. Късно снощи Басурин заяви, че опълченците са обкръжили железопътния възел Дебалцево, отрязвайки го от важно шосе.

Най-малко седем украински войници са убити през изминалото денонощие в Източна Украйна, съобщи на пресконференция днес говорителят на украинския генерален щаб Владимир Селезньов.

В Донецк според местните власти са убити двама цивилни граждани. Обстрелът с артилерия и ракети Град от позициите на украинската армия продължиха през цялата нощ и сутринта, пише „Русская весна“