Украинските политици започнаха да трият обидните си статуси за Тръмп

Представителите на киевския истаблишмънт започнаха спешно да трият от социалните мрежи критиките и обидите си по адрес на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, пише „Взгляд“

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков изтри статуса си във Facebook от 31 юли, в който нарече Тръмп „опасен и безсрамен маргинал“.“Безсрамното изказване на кандидата за президент на САЩ Тръмп, че е възможно да признае Крим за руски, е диагноза на един опасен маргинал. Опасен в еднаква степен както за Украйна, така и за САЩ. Не може един маргинал, възхваляващ диктатурата на Путин, да бъде гарант за демократичните свободи в САЩ и по света. Неслучайно Манафорт преди оглавяваше щаба на Янукович, а сега този на Тръмп. Янукович избяга в Русия през Крим. Интересно къде ли Манафорт ще спасява Тръмп?“, написа тогава Аваков, като придружи съобщението си с неприлична карикатура на Тръмп и Путин.

В момента този статус е премахнат от страницата на министъра.

1017782681

Одиозният украински депутат Олег Ляшко първо публикува на страницата си съобщение, в който нарече победата на Тръмп „катастрофа“, но малко след това го редактира, съобщи сайтът „Ваши новости“. Сега съобщението гласи следното: „Надявам се, че всички реверанси на кандидата за президент Тръмп към Путин са били само предизборна риторика. Президентът Тръмп е длъжен да води политика, която да съответства на националните интереси на САЩ. Един от тези жизненоважни и дългосрочни интереси на САЩ е силна и независима Украйна“.

„Взгляд“ припомня, че много украински политици досега са се изказвали крайно негативно за Тръмп. Така например постоянният представител на Украйна в ООН Юрий Сергеев нарече Тръмп „клоун, изваден от цилиндъра“.

Изяви се и бившият президент на Грузия и губернатор на Одеса Михаил Саакашвили, който побърза да напише, че се познава с Тръмп от 20 години. „Приятели сме. Аз това (явно победата на Тръмп, бел.ред.) го предвидих“, написа Саакашвили във Facebook. „Силна личност с непредсказуема политика. Трябва да сме внимателни и организирани повече от всякога“, заяви той.

Одеският опозиционен депутат Виктор Барански изрази надежда в социалните мрежи, че с новия президент „Америка ще спре да подкрепя тази (киевската) антинародна власт и Украйна най-после ще престане да е плацдарм за разчистване на сметки между САЩ и Русия“.

Източник: „Руски дневник“