Украинските националисти се възмутиха от победата на Джамала

Представителите на украинската националистична партия „Свобода“ Игор Токовенко и Ирина Фарион се възмутиха от победата на украинската представителка в конкурса „Евровизия“ Джамала (Сусана Джамаладинова), съобщи украинското издание „Вести“, цитирано от Lenta.ru.

„Чистокръвната украинка“ Сусана Джамаладинова първо победи на конкурса на национално ниво чрез фалшификация, а след това и на „европейския“ конкурс, за да ни покаже две неща: Украйна не е за украинците, а ЕС ни подкрепя. Властите за пореден път ни измамиха“, каза Токовенко.

Фарион коментира резултатите от конкурса с думите на историка Вячеслав Липински „Наистина ли винаги над Украйна ще тегне това проклятие на демократичното подравняване на нацията според най-низките типове – и човешки, и идейни?“.

На 16 май министърът на културата на Украйна Евгени Нишчук изтри от стената си във „Фейсбук“ обещанието си да награди Джамала със званието народен артист на Украйна ако певицата спечели „Евровизия“.

В нощта на 15 май в Швеция се състоя финалът на международния музикален конкурс „Евровизия“. Победител стана Джамала с песента „1944“.