Украинските военни продължават обстрела на Донецк. Опълченците се опитват да ги отблъснат

Украинските военни продължават обстрела на Донецк. Опълченците се опитват да ги отблъснат

Публикувано от:

Двама мирни жители загинаха през изминалото денонощие в резултат от обстрела на украинските военни в Донецк. 11 души са ранени, съобщиха властите на ДНР.

„Снаряд се взриви в близост до спирката, точно когато към нея се приближаваше маршрутката. Един човек загина от шрапнелите, а още шестима бяха ранени”, съобщи началникът на Куйбишевска и Киевска районна администрация в града Иван Приходко пред Донецката информационна агенция.

В резултат от стрелбата е разрушена и сградата на пожарната част и електростанцията на мина Засядко, където един човек е загинал.

Масираният обстрел на града е продължил цяла нощ. Взривовете не стихват и до този момент. В града има проблеми с електричеството и водоснабдяването.

Украинските военни стрелят от Пески и Авдеевка като използват самоходните установки „Пион”. Това е съветско оръдие, способно да поразява цел на разстояние от 45 километра. Опълченците, освободили летището, в момента се опитват да неутрализират украинските военни в тези две населени места, често избухват ожесточени сблъсъци.

За украинската армия е изключително важно да запази позициите си в Пески, Авдеевка и Опитное, тъй като опирайки се на тях, тя може не само да атакува Донецк, но и да се опита отново да превземе комплекса от административни сгради на летището в Донецк.

В същото време край Мариупол украинските военни оставиха отбранителните си съоръжения след няколко удара на артилерията на опълченците, и в момента армията на Новорусия се отправя към населените квартали в града.

Прессекретарят на руският президент Дмитрий Песков заяви, че възобновяването на военните действия от страна на украинските власти сериозно подкопава възможния успех от подготовката за срещата в „нормандски формат”.

По-рано срещата на лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция – така наречения нормандски формат, бе планирана да се състои до края на януари в Астана. При сегашните условия обаче, тази среща „не изглежда толкова вероятна”.

„Тази среща можеше да се състои само в случай на подготовка на нейния резултатен изход”, поясни Песков. „В момента подготовката й не изглежда толкова вероятна, колкото бе преди възобновяването на военните действия в Украйна”, добави той, цитиран от ТАСС.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=M_lpOksDoDY[/embedyt]