Украинските военни обстрелват Горловка с тежки оръдия

Украинските военни използваха тежки оръдия за обстрела на Горловка през нощта срещу 13 август. Това съобщи представителят на информационно-аналитичния отдел на администрацията на града.

„Обстрелът започна отново около 22:30 ч.  Обстрелваха ни с тежко въоръжение, снарядите се приземяваха в района на с. Оксьоновка“, цитира думите му Донецката информационна агенция.

Според информация на министерството на отбраната на ДНР, Горловка редовно е подлагана на обстрел от страна на украинските военни. От януари 2015 г., съгласно данни на градската администрация, жертви на обстрела са станали 164 жители, сред които 16 деца. Още 105 души са били ранени. От кметството на града добавиха, че в резултат на обстрелите са разрушени близо две хиляди жилищни сгради.

Общо за изминалото денонощие киевската хунта 59 пъти е нарушила режима за прекратяване на огъня, съобщиха от министерството на отбраната на ДНР.

„Броят на нарушенията на режима за прекратяване на огъня от украинска страна през изминалото денонощие се е увеличил над два пъти и достигна до 59 случая“, заявиха от ведомството.

На най-интензивен обстрел са били подложени жилищните части на Горловка и покрайнините на Донецк, както и град Ясиноватая и Докучаевск, селищата Озеряновка, Белая Каменка, Комунаровка, Саханка, Новая Мариевка, Весьолое и Новоласпа. В резултат на обстрела на украинските военни от началото на август в Донбас са загинали почти тридесет мирни жители.

При това въоръжените сили на Украйна (ВСУ) при обстрелите на територията на Луганската народна република (ЛНР) използват боеприпаси чуждо производство. Това съобщи в четвъртък ръководителят на отдела по инженерно-сапьорни дейности към МИС на републиката Александър Бровко.

„Изобилието от боеприпаси чуждо производство на фронтовата линия е огромно. Украинските военни използват минометни, противопехотни и противотанкови мини италианско и полско производство, както и модели, чието производство ние все още не сме установили“, заяви Бровко, цитиран от ЛуганскИнформЦентр.

Според информация на ведомството, голям брой полски мини с калибър 120-мм сапьорите откриват по фронтовата линия в района на гр. Счастие и в населените места в Славяносръбски район. Освен това военните използват в района на Станично-Луганския мост противопехотни мини чуждо производство, модификацията и производителя на които не са установени до момента.

„Режимът на тишината“ официално встъпи в сила в Донбас на 15 февруари тази година. Искането за прекратяване на огъня бе заложено в комплекса от мерки за реализацията на Минските споразумения. В ДНР и ЛНР нееднократно заявиха, че спазването на примирието изцяло зависи от украинската страна.

Киев обаче, напротив, не изтегля, както е предвидено в Минските споразумения, а изпраща допълнителни сили към линията на съприкосновение с опълченците.

Разузнаването на ДНР е регистрирало преместването на над 90 единици артилерия, танкове и бронирани автомобили на ВСУ към фронтовата линия в Донбас, заяви представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Бесурин.

„В с. Кодема на 20 км от линията на съприкосновение на страните, е установено местонахождението на десет единици РСЗО (реактивна система за залпов огън) „Град“ и над 20 единици танкове и бронирани автомобили. В Прохоровка, на 15 км от линията на съприкосновение на страните е установено местонахождението на две единици РСЗО „Град“. В Невелское, намиращо се на 6 км от линията на съприкосновение на страните е разкрито местонахождението на четири единици САУ (самоходна артилерийска установка). В Андреевка на 17 км от линията на съприкосновение е регистрирано разполагането на шест единици гаубични артилерийски установки Д-30 и до 50 единици танкове и бронирани автомобили“, заяви  Басурин, цитиран от Донецката информационна агенция.

Той отбеляза, че прехвърлянето на войската и техниката в близост до фронта се провежда от украинските военни с помощта на маскировка и заблуждаващи маневри.

Басурин подчерта, че войската на ДНР продължава да спазва Минските споразумения и не реагира на провокациите от страна на противника.