Украинските военни в Русия се страхуват от преследване в родината

Украинските военни, оказали се обкръжени от опълченците на руската граница, така и не дочакаха подкрепление от Киев, и на 4 август поискаха убежище в Русия. В района на град Гуково в Ростовска област бяха приети 438 украински военнослужещи и веднага им бяха осигурени храна, вода и чисти дрехи. Палатковият лагер, в който са настанени военните се намира само на 300 метра от мястото на временното пребиваване на бежанците, пострадали и бягащи от огъня на тези същите войници.

Вече половин година денонощно киевската пропаганда не престава да посочва както на военните, така и на обикновените граждани, Русия като основен враг на Украйна. Сега, оказали се на руска територия, военните започнаха да гледат на нещата по друг начин.

„Ние не воюваме с Русия. Те ни приеха като свои, дадоха ни убежище“, споделя един от украинските войници. „Командирът на батальона ни каза да дойдем тук, защото тук ще ни приемат“, допълва друг войник.

180 военнослужещи, които пожелаха да се върнат обратно в родината си, вече го сториха. Макар много от тях да се боят да се върнат там, защото знаят, че ги очакват репресии. Ако не се върнат обаче, на преследване ще бъдат подложени техните семейства.

„Още преди четири дни, в четвъртък, ние знаехме, че момчетата от 4-та рота – около 35 души, които се промъкнаха от обкръжението към Националната гвардия, бяха разпитвани повече от 12 часа от Службата за сигурност. За това, че са оставили техниката и оръжието. Нарекоха ги предатели и ги заплашиха с 10 години затвор“, сподели един от войниците, като допълни, че не им е позволено да се свързват с близките и роднините си.

„Само да се прибера вкъщи и край. Няма повече да воювам. И никого от близките си няма да пусна. Аз бях достатъчен“, добави още войникът.