Украинските военни върнаха тежкото въоръжение на линията на съприкосновение с опълченците

Четиригодишно дете загина от снаряд при обстрела на украинската армия в Телманово (в ДНР). Селището е било подложено на обстрел от системи за залпов огън „Град“ от позицията на украинските военни в с. Гранитное в окупираната територия в район Волноваха. Това заяви днес заместник-командващият корпуса на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, предаде Донецката информационна агенция (ДАН).

„Телманово и Докучаевск бяха подложени на обстрел от артилерийски оръдия и РСЗО „Град“, каза Басурин. – По Телманово стреляха от Гранитное“.

Както съобщи по-рано пред ДАН ръководителят на администрацията на Телманово Сергей Иванов, жертва на обстрела снощи е станало четиригодишно момче, което е било ранено смъртоносно от снаряд на украинската армия. По данни на министерството на отбраната, ранени са четирима мирни жители.

В момента представители на министерството на отбраната на ДНР, наблюдатели от ОССЕ и Съвместния център за контрол и координация на режима за прекратяване на огъня провеждат оглед на мястото, където е загинало детето.

Украинските военни днес са подложили на обстрел и Киевски квартал в Донецк, съобщават местни жители.

По предварителни данни, при обстрела е използвана тежка артилерия.

Киев на практика върна цялото тежко въоръжение, оттеглено след Минските споразумения, на линията на съприкосновение, заяви днес в Народния съвет на Донецката народна република председателят й Андрей Пургин.

„Сега конфликтът ескалира. Обстановката днес е изключително сложна, в това число и в психологическо отношение, – каза представителят на парламента. – На практика цялото украинско тежко оръжие, което бе оттеглено, сега фактически се върна на позициите си на линията на съприкосновение и ние се върнахме към положението от 12 февруари“.

„Трябва да признаем, че политическият процес, заради неговото затягане и неопределеност, престана да оказва влияние върху военната ситуация, – добави Пургин. – Военната ситуация се развива от само себе си, а политическият процес стои на едно място“.

Председателят на Народния съвет подчерта, че за излизането от създалата се ситуация в скоро време могат да бъдат необходими решителни политически стъпки.

Съгласно Комплекса от мерки по изпълняването на Минските споразумения, подписан от Контактната група на 12 февруари, артилерийските оръдия с калибър над 100 мм трябва да бъдат оттеглени на разстояние 50 км едно от друго, РСЗО – на 70 км, „Торнадо“, „Ураган“, „Смерч“, както и ракетите „Точка“ – над 140 км. Страните трябваше да отведат оръжията си на равни разстояния, при това Киев – от текущата линия на съприкосновение, а ДНР и ЛНР – от линията, фиксирана в Минския меморандум на 19 септември.

През последните два дни населените места в ДНР са подложени на интензивен обстрел от страна на украинската армия, в това число и с използването на тежка артилерия и РСЗО.