Украинските власти крият, че купуват въглища от Русия

Докато украинските чиновници се надпреварват в антируска риторика, властите в Киев „без да вдигат шум”, започнаха да купуват руски въглища за електроцентралите в Украйна.

Депутатът Нестор Шуфрич съобщи, че украинските електроцентрали са се лишили от сравнително  евтините въглища от така наречения „донбаски басейн”. Според него за продължаването на работата им и за осигуряването на електроенергия в страната вече е планирано закупуването на повече от 3,5 млн. тона от този енергоносител от Русия.

Освен донбаските мини, останалите находища на въглища, намиращи се предимно в Западна Украйна, не са способни към днешна дата да осигурят огромните потребности, необходими на  украинските електроцентрали.

„Днешните власти крият, че ще закупим от Кузбас милиони тонове въглища, за да осигурим работата на електроцентралите. И ние ще платим за това по 95 долара на тон, при това, че плащахме за донбаски по 60 долара”, поясни Шуфрич.

През август добивът на въглища в Украйна намаля двойно в сравнение с миналата година поради водещите се в Донбас военни действия.

По-рано украинското правителство заяви готовност да започне доставките на въглища от ЮАР, като ставаше въпрос за доставка в размер на 1 млн. тона, но никъде не се споменаваше цена.