Украинска бойна техника се струпва на границата с Крим

Само дни след като новият украински министър на отбраната Гелетей се закани да върне Крим и да поведе парада на Победата в Севастопол, реактивни установки „Град“ на украинската армия се приближават към границата с Крим.

Както съобщи LifeNews, киевските сили придвижват тежка военна техника към границата с Крим. Колоните са засечени край с. Стрелковое в Генически район на Херсонска област. Източник от местната администрация потвърдил информацията, че около границата се забелязва концентрация на БТР-и, зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) „Оса“ и системи за реактивен залпов огън  „Град“.

„Докладваха ми, че тази техника е на украинската армия, която се предислоцира към местните военни блокпостове“, поясни източникът от районната администрация.

Официална информация дали това са първоначални стъпки по реализирането на евентуална силова операция по връщането на Крим, за каквато намекна миналата седмица при встъпване в длъжност новият министър на отбраната генерал-полковник Валерий Гелетей, засега няма.

Напомняме, Гелетей се прочу почти веднага след полагане на клетва, когато медиите разпространиха снимка, на която се вижда как той симулира подписване на заповед за стъпване в длъжност на министър на отбраната на Украйна.

Веднага след така нареченото „встъпване в длъжност“, от трибуната във Върховната рада Гелетей заяви, че ще върне Крим на Украйна и се закани да поведе парад на Победата в Севастопол.

„Не препоръчвам на никого дори да си помисля за нападение срещу Крим, в това число и връщането на полуострова на Украйна. Имаме доктрина за национална сигурност, която ясно описва действията, които могат да се предприемат в подобен случай“, предупреди вчера руският външен министър Сергей Лавров след срещата с италианския външен министър Федерика Могерини, предава РИА Новости.

Напомняме, че на 16 март бе проведен референдум в Крим за статута на автономията, а 96% от участниците тогава гласуваха за присъединяване на полуострова към състава на Руската Федерация. По-късно, на 21 март президентът на Русия Владимир Путин подписа необходимите документи, които узакониха Крим като част от федерацията.