Украинската служба за сигурност опитала да вербува журналист от руската телевизия „Звезда“

Украинската служба за сигурност (СБУ) е опитала да вербува асистент-оператора на руската телевизия „Звезда“, съобщиха от медията.

Антон Малишев и операторът Андрей Сушенков са били задържани от украински военни на блокпост в предградията на Славянск. Журналистите са били закопчани с белезници и на главите им са поставени чували. След това пленниците са качени във вертолет и изпратени, както се установява по-късно, в управлението на СБУ в Днепропетровск. По пътя те са били заплашвани, че ще бъдат хвърлени от хеликоптера. През цялото време, през което журналистите били пленени, те са били с белезници и постоянно са били разпитвани.

Малишев е бил подложен на натиск и принуден да подпише декларация, в която се задължава да сътрудничи на СБУ като информатор.

Какво точно пишело в текста на принудително подписания документ? Какъв трябвало да бъде псевдонимът на новия агент? Как ще предава информацията, как ще ползва паролите? И как звукоинженерът на телевизионния канал се оказа на свобода? Всичко това ще бъде излъчено в ефира на телевизията на 9 август от 21 часа във филма „Онегин няма да установи връзка”.