Украинската армия отново обстреля Донецк, има загинали

Украинската армия обстреля Донецк в неделя. Градът бе подложен на 38 залпа, в резултат на което  са загинали 20 мирни граждани, а около 24 са били  ранени, съобщи премиерът на Донецка народна република Александър Захарченко.

«Украинската армия обстрелва жилищни квартали само заради едно – за да й отвърнем със стрелба. Тъй като ние се придържаме и спазваме договореностите от срещата в Минск, този опит на киевските власти да ни накарат да открием и ние огън е провокация. Всички тези обстрели носят провокативен характер, заради което загиват мирни граждани», каза Захарченко.

«Обстрелите на Донецк се водят от донецкото летище. Опълченците казват, че през периода на примирието украинската армия е увеличила своя гарнизон в донецкото летище почти двойно», поясни Захарченко.

Според очевидци, армията на Новорусия по-рано е подложила украинските части, които се намират на територията на донецкото летище, на силен огън, но няма сведения, че летището е под пълен контрол на опълченците.

Напомняме, че вече няколко месеца около хиляда украински бойци и наемници държат под контрол летището в Донецк, използвайки мощни подземни комуникации, където може да бъдат укрити не само хора, но дори и мощна военна техника.

В неделя на 30 км. От Донецк се състоя поредната размяна на военнопленни – 73 опълченеца са освободени и разменени за 73 пленени украински военни.